Menu


TU Delft studenten raceteam Forze krijgt hoofdsponsor uit Formule 1

Delft – 19-05-2018 - Tijdens de 24H van de Nürburgring heeft het studenten raceteam Forze Hydrogen Electric Racing, BWT Best Water Technology als nieuwe hoofdsponsor aangekondigd. BWT kondigde dit samen met het team aan tijdens de 24H van de Nürburgring. Tegelijkertijd presenteerde het studententeam hun nieuwste waterstof raceauto: De Forze VIII, compleet in de roze, magenta en zilver kleurstelling van BWT. Het hele jaar al hebben de 45 studenten van Forze toegeleefd naar dit moment. Met veel spektakel is het onthullingsdoek van de splinternieuwe waterstof raceauto getrokken: De Forze VIII. Voor het studententeam is de presentatie deze keer extra speciaal vanwege de samenwerking met de nieuwe grote sponsor BWT, Europees marktleider in watertechnologie. Naast Formule 1 nu dus ook sponsor van een studenten raceteam dat rijdt op waterstof. Voor BWT betekent dit de eerste stap richting het racen op waterstof.

Gijs Vermeij, teamleider van Forze: “Wij zijn enorm enthousiast over deze nieuwe samenwerking. Om als studententeam zo’n grote multinational als nieuwe hoofdsponsor te hebben, is een enorme grote stap in de waterstof racewereld.”

lees meer


Opening nieuwe buurtmoestuin

Delft -19-05-2018 – Deze week opende wethouder Raimond de Prez de nieuwe buurtmoestuin ‘Voor bij de Horizon’ aan de Brahmslaan in de wijk Buitenhof. In opdracht van gemeente Delft heeft Stichting Groenkracht samen met buurtbewoners en met medewerking van basisschool de Horizon de moestuin aangelegd.

‘Voor bij de Horizon’ is een samentuin voor de buurt en de school; samen is de tuin aangelegd en samen wordt hij onderhouden. Er is veel biodiversiteit, er zijn vlinder- en bijenplanten, fruitbomen en fruitstruiken geplant, zoals appel, peer, pruim, kers, vijg, aalbes, zwarte bes, kruisbes, honingbes, jostabes, framboos, druif, braam, japanse wijnbes, zowel bekende en onbekende soorten.

Al in het voorjaar van 2017 werd  begonnen met de plannen. Er kwamen workshops voor kinderen van de basisschool en workshops voor bewoners uit de buurt. In de workshops zijn de wensen en ideeën verzameld en is er samen een ontwerp gemaakt. Vanaf september 2017 tot en met mei 2018 is de tuin aangelegd.

lees meer


Reinier de Graaf ziekenhuis wint publieksprijs Werf& Awards

Delft – 19-05-2018 - Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft de felbegeerde in de categorie arbeidsmarktcommunicatie in de wacht gesleept voor het sollicitantenspreekuur voor afgewezen kandidaten. De Werf& Awards zijn prijzen voor arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentcases en worden uitgereikt door het recruitmentplatform Werf&. In de finale moest Reinier de Graaf het opnemen tegen onder meer Albert Heijn en het Erasmus MC.

Tijdens het sollicitantenspreekuur geven recruiters van het Reinier de Graaf ziekenhuis feedback aan kandidaten die niet zijn aangenomen bij ons ziekenhuis. Zo geven ze onder meer aan hoe de kandidaten hun brieven, presentaties en cv’s kunnen verbeteren. Ook kijken ze of er andere functies zijn binnen of buiten het ziekenhuis waar de kandidaten geschikt voor zijn. Op deze manier willen zij sollicitatieprocedures zo klantgericht en -vriendelijk mogelijk maken. Het idee past binnen de visie van het ziekenhuis, waarin persoonlijke aandacht belangrijk is.

Het spreekuur wordt één keer per maand gehouden op individuele basis en trekt jaarlijks ruim tweehonderd bezoekers. Inmiddels zijn dankzij het spreekuur twaalf afgewezen sollicitanten alsnog aangenomen bij Reinier de Graaf. Tijdens dit spreekuur kwam namelijk duidelijker naar voren wat hun sterke eigenschappen waren, waardoor ook andere vacatures in het ziekenhuis in beeld kwamen.

lees meer


Delftse sensoren meten topprestaties in de rolstoelsport

Delft – 19-05-2018 –Rienk van der Slikke - onderzoeker en docent bij de opleiding Bewegingstechnologie van  de Haagse Hogeschool- heeft een techniek ontwikkeld om met kleine sensoren de individuele rolstoelprestatie (Wheelchair Mobility Performance) te meten. Hij promoveert op vrijdag 25 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.
Maatwerk is bij rolstoelsport nog belangrijker dan bij reguliere sport, stelt Rienk van der Slikke. “De interactie tussen atleet, rolstoel en sport is bepalend voor de prestatie in rolstoelsporten. De rolstoel is als het ware een verlengstuk van de atleet en moet meegenomen worden in de prestatiemeting, maar brengt ook weer zijn eigen eigenschappen en effecten op de prestatie mee. Het ontwarren van de interacties tussen rolstoel, atleet en sport, is van waarde voor de rolstoelsport in het algemeen, maar helpt ook de individuele atleet in zijn pogingen om prestatie te verbeteren en overbelasting blessures te voorkomen”, zegt Van der Slikke.

Foto’s: marchollander.nl

lees meer


Science Centre Delft tweede bij BankGiro Loterij Museumprijs

Delft – 19-05-2018 - De BankGiro Loterij Museumprijs is dit jaar gewonnen door het Maritiem Museum Rotterdam. Het Maritiem Museum liet de twee andere genomineerde techniekmusea, GeoFort in Herwijnen en Science Centre Delft, achter zich. Ruim 113.500 mensen stemden op de publieksprijs. Een record. Daarmee is de BankGiro Loterij Museumprijs dit jaar de grootste culturele publieksprijs. Science Centre Delft eindigde met bijna 39.000 stemmen op de tweede plaats. Door het winnen van de prijs krijgt het Maritiem Museum de titel ‘Museum van het Jaar 2018’ én een bedrag van € 100.000.


Op de foto Michael van der Meer, directeur Science Centre Delft: “Wij feliciteren Maritiem Museum Rotterdam. Ondanks dat wij niet gewonnen hebben, gaan we wel onze droom verwezenlijken. Alleen zal het iets meer tijd kosten om het state-of-the-art RobotLab te realiseren. Wat de wedstrijd wel heeft opgeleverd is dat Science Centre Delft weer goed op de kaart staat. Als dank aan onze stemmers zijn wij vanaf zaterdag 19 mei tien dagen gratis toegankelijk.”

lees meer


College biedt jaarstukken 2017 aan

Delft – 19-05-2018 – Vrijdag 18 mei zijn de jaarstukken 2017 aangeboden aan de raad. Het college is tevreden dat na vier jaar besturen waarbij werd gekozen voor bezuinigen, hervormen en investeren, de meeste bestuurlijke doelstellingen in deze periode zijn gehaald.
Mede door een gunstige economische ontwikkeling in 2017, houdt Delft in 2017 eenmalig € 21,4 miljoen over. Het college hield ook in 2017, de behoedzame en solide financiële aanpak vast. Het gunstige resultaat wordt echter ook veroorzaakt door ruim 13 miljoen euro extra opbrengsten uit de verkoop van grond en vastgoed, met name in de Spoorzone. De financiële situatie laat hiermee een veel positiever beeld zien dan dat waarmee het college vier jaar geleden begon. 

lees meer


Eerste Vrije Statenvergadering

Delft  - 18 mei 2018.  Op 19 juli 1572 kwamen delegaties van 12 steden bijeen in het Augustijnenklooster van Dordrecht. Ook de watergeuzen waren aanwezig, terwijl Prins Willem van Oranje zich liet vertegenwoordigen door Marnix van St. Aldegonde. Er werden afspraken gemaakt over de financiering van de oorlog tegen Spanje en werd de vrijheid van geweten en geloof vastgelegd. Deze vergadering wordt beschouwd als een eerste stap naar een onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Op 16 mei kwamen burgemeester Kolff van Dordrecht en Verhoeve van Oudewater op bezoek bij Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft. Zij tekende de moderne versie van de notulen van de Eerste Vrije Statenvergadering.

Aat Snaterse volgde deze plechtigheid en kreeg historische uitleg van Pieter Verhoeve, burgemeester van Oudewater (rechts op de foto). Daarna gaf Marja van Bijsterveldt commentaar.
Op woensdag 23 mei zijn deze gesprekken te horen bij Delft Centraal, tussen 10 en 12 uur. Herhaling tussen 17 en 19 uur.

lees meer


Coffeeshops in Delft onder vuur

Delft – 17-05-2018 – Vanmorgen rond 05:15 uur kwam een melding binnen bij de politie over knallen in de Peterstraat e.o. De ter plaatse gekomen politie trof gaten aan in de ruiten van coffeeshop The Future. Ook bij coffeeshop The Game in de Breestraat werd schade aan de gevel aangetroffen door de politie. De politie gaat er na onderzoek van uit dat het om explosieven gaat. De beide coffeeshops zijn van dezelfde eigenaar. De politie heeft beide straten tijdens het onderzoek afgesloten met hekken met zwarte schermen. Er zijn geen gewonden, maar de schade is fors, aldus de politie.

Op 8 mei vond er ’s nachts ook een schietincident plaats in de Peperstraat. Ook toen was de coffeeshop The Futuren het doelwit van de actie. Ook zonnestudio Sun Style werd toen beschoten. De burgemeester heeft daarna beide zaken laten sluiten.

Politie zoekt getuigen van de explosies
De politie zoekt naar getuigen van de explosies in de Peperstraat en de Breestraat. Mensen die iets gezien of gehoord hebben of die tussen 05:15 uur en 05:20 uur verdachte personen of voertuigen (auto’s bromfietsen) hebben gezien in de Peperstraat en/of de Breestraat of omgeving worden verzocht contact op te nemen met de politie.
Als u iets is opgevallen waarvan u vermoedt dat dit te maken heeft met dit delict, neemt u dan direct contact op met de politie. Dat kan via 0900-8844. Alle informatie is welkom, ook details waarvan u misschien denkt dat ze niet belangrijk zijn! Als u de informatie anoniem wilt doorgeven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis nummer).

lees meer


Politie zoekt gewapende overvaller Jumbo-supermarkt

Delft – 16-05-2018 - De man die dinsdagavond na een overval bij de Jumbo-supermarkt in de Vrijheidslaan werd beschoten door agenten had niets met de overval te maken. Een gemaskerde man kwam rond 21:30 uur de supermarkt binnen en bedreigde de caissières met een vuurwapen. Na een greep uit de kassa ging de verdachte er met een onbekend geldbedrag vandoor in de richting van de Buitenhofdreef. Personeelsleden gingen de man achterna, maar verloren hem uit het oog. Agenten die op de melding reageerden, zagen vlak bij de supermarkt een man wegrennen die leek op het opgegeven signalement en zijn hand in zijn broekzak hield. Tot drie keer toe sommeerden de agenten de man zich over te geven. Dit negeerde hij. Na drie waarschuwingsschoten werd gericht geschoten op zijn onderbeen. Hij werd hierbij niet geraakt, maar stopte wel en kon op de Mozartlaan worden aangehouden. Aan het politiebureau bleek dat hij niets met deze overval te maken had. De politie onderzoekt waarom hij wegrende.
 
Politie zoekt getuigen
Het signalement van de overvaller luidt: blanke man, ca. 1.90 meter lang, leeftijd 20 tot 30 jaar, donkere jas met capuchon. De politie is inmiddels een onderzoek gestart en spreekt nog met getuigen. De personeelsleden en aanwezige klanten van de supermarkt krijgen slachtofferhulp aangeboden. Mensen met informatie die kan helpen in het onderzoek wordt gevraagd contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem melding doen kan bij Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
lees meer


TU Delft Solar Boat Team wordt tweede

Delft – 16-05-2018 - Tijdens de eerste race van de Solar Sport One competitie afgelopen weekend, een Solar Boat race competitie van vijf wedstrijden tussen mei en juni, is het TU Delft Solar Boat Team als tweede geëindigd. De eerste race van het jaar vond plaats in Akkrum, Friesland en bestond uit drie onderdelen: een Time Trial, Endurance race en een Sprint. Ondanks het feit dat de race erg vroeg in het jaar viel en het team een nieuwe boot heeft gebouwd, wist het TU Delft Solar Boat Team toch een podium plek te veroveren na tweede te worden tijdens de Time Trial en Endurance race, in beide gevallen achter Clafis Victron Energy. “De nummer één van de race vaart al jaren met dezelfde geoptimaliseerde boot, het is dus ook erg knap dat we zo dicht achter ze zijn geëindigd zo vroeg in het jaar.”, zegt Team Manager Sjoerd Berning. Tijdens de Sprint finishte het team als vierde met drie secondes verschil met de nummer twee. Het resultaat van de race wordt meegenomen in het algemeen klassement van de Solar Sport One competitie, waarvan het winnen ervan het doel is van het TU Delft Solar Boat Team dit jaar.

lees meer


Exoskelet te zien in publiekshal gemeente

Delft – 16-05-2018 – Sinds vandaag is in de publiekshal van het gemeentekantoor het exo-skelet te zien. Het Delftse studententeam van project MARCH en wethouder Ferrie Förster onthulden het gezamenlijk. Het exoskelet  moet  mensen met een dwarslaesie  hun volledige mobiliteit teruggeven. Het wordt aangebracht op de romp, om de werking of de ruggengraat te ondersteunen

lees meer


University of Manitoba Women’s Chorus in Oude Kerk

Delft – 15-05-2018 – Op donderdag 17 mei treedt het University of Manitoba Women's Chorus - het vrouwenkoor van de Canadese Universiteit van Manitoba - , onder leiding van Dr. Elroy Friesen op in de Oude Kerk in Delft. Het gratis concert dat om 19:30 uur begint duurt tot 22:00 uur.  De Nederlands-Canadese soliste Monica Huisman verleent haar medewerking aan het concert. Het Universiteitskoor ontving onderscheidingen op Canadese  competities, maar treedt ook op in heel Noord-Amerika en Europa. Recentelijk trad het koor nog op het CantaRode Festival in Kerkrade.

lees meer


Simon Carmiggeltschool toont ‘interventions’ van scholieren

Delft – 15-05-2018 -  Op vrijdagmiddag 18 mei is vanaf 14:00 de Simon Carmiggelt school in Delft eventjes een echte kunstgalerie. 120 leerlingen van groep 3 tot en met 8 tonen dan hun werk dat ze hebben gemaakt nadat ze een bezoek bracht aan kunstgalerie ‘De Kunstkop’ van René Jacobs. Tijdens dat bezoek  hebben de scholieren zich laten inspireren door de “Intervention” stijl van de beeldend kunstenaar. De resultaten daarvan worden in de aula tentoongesteld. 
Afgelopen winter brachten de leerlingen van de Simon Carmiggeltschool een bezoek aan galerie ‘De Kunstkop’ in het kader van een cultuurprogramma genaamd cultuurhelden. De leerlingen waren zo enthousiast over het werk van René Jacobs dat de school besloot alle leerlingen een werk te laten maken in de stijl van deze Delftse kunstenaar. René Jacobs zal vrijdag de expositie openen en uit iedere groep enkele winnaars aanwijzen. Een vrijwel onmogelijk karwei aangezien er volgens de kunstenaar in iedere groep jaloersmakend leuke en creatieve werken gemaakt zijn. De beste kunstwerken van iedere groep verhuizen vervolgens naar zijn galerie waar op zaterdag 19 mei vanaf 16:00 een kleine tentoonstelling wordt ingericht met de werken van deze jonge kunstenaars in spe.
Samen met de jonge kunstenaars zal Rene Jacobs op woensdag 23 mei om 10:00 uur een bezoek brengen aan Stadsradio Delft . In het programma Delft Centraal vertellen de kunstenaars dan wat hen inspireerde tot hun werk.
lees meer


Ramadan op Stadsradio Delft

Delft – 15-05-2018 – Vandaag begint de ramadan. Tijdens deze vastentijd mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen.
Op Stadsradio Delft zal er gedurende deze periode elke dinsdagavond van 19:00 tot 20:00 uur een programma worden uitgezonden over deze voor de moslims zo belangrijke periode. Het programma zal worden gepresenteerd door Mehmet Taskir, de voorzitter van de Turkse Culturele Vereniging in Delft.
De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning. Met het vasten gedenken moslims dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving.  De vastenmaand eindigt donderdag 14 juni. Een dag later begint het drie dagen durende Suikerfeest.

lees meer


Crea-markt op Schoemaker Plantage

Delft – 14-05-2018 – Op zaterdag 19 mei organiseert de Schoemaker Plantage een Crea-markt met lekkere hapjes, zomerse drankjes en live muziek. Er zijn kraampjes met o.a. retro mode, vinyl, CD’ s, boeken, curiosa, streekproducten en perkplantjes. Vanaf 11.00 uur zijn er ook rondleidingen door de Schoemaker Plantage. Tussen 16:00 en 18:00 uur zingt Mandy Eastend muziek van Janis Ian, Astrud Gilberto, Robbie Williams, Wim Zonneveld e.a

lees meer


Delftse NightBalance overgenomen door Philips

Delft – 13-05-2018 – NightBalance, opgezet als afstudeerproject bij de opleiding Strategic Product Design aan de TU Delft, is door Philips overgenomen. Oprichter en CEO Eline Vrijland-Van Beest is enthousiast over de overname. Het bedrijf ontwikkelde een ‘slaappositietrainer’. Vrijland-Van Beest begon met de ontwikkeling van de Sleep Position Trainer als afstudeerproject bij de opleiding Strategic Product Design aan de TU Delft. Ze. Nadat ze haar bedrijf had opgericht, trad ze toe tot het incubatorprogramma van YES!Delft.

NightBalance ontwikkelde en produceert de Sleep Position Trainer: een apparaatje dat een comfortabele behandeling biedt voor mensen die lijden aan positieafhankelijk slaapapneu. Het apparaatje bevat een slaaphoudingsensor die op de borstkas gedragen wordt en de patiënt met lichte vibraties traint om niet meer op de rug te slapen.

lees meer


Burgemeester van Delft tekent notulen van de Eerste Vrije Statenvergadering van 19 juli 1572

Delft – 11-05-2018. Op woensdag 16 mei ondertekent de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt de moderne versie van de notulen van de Eerste Vrije Statenvergadering van 19 juli 1572. Op woensdag 16 mei bezoeken burgemeester Kolff van Dordrecht en burgemeester Verhoeve van Oudewater de steden die van 19 tot en met 23 juli 1572 deelnamen aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. De vergadering wordt gezien als een eerste stap op weg naar een onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, een vroege voorloper van het huidige Nederland. De Staten van Holland vergaderden bovendien over een tolerantere houding ten opzichte van andere geloven, en legde zo een basis voor de hedendaagse vrijheid van geweten en geloof. Ook Delft wordt bezocht, omdat deze stad in 1572 als eerste de notulen meteen na de Eerste Vrije Statenvergadering heeft ondertekend. Afgezanten van Delft konden de vergadering destijds overigens niet persoonlijk bijwonen omdat Delft was omsingeld.

lees meer


Schietpartij Peperstraat zet politie voor een raadsel

Delft – 08-05-2018 – De politie onderzoekt een schietincident dat vanmorgen rond 04:00 uur plaats vond in de Peperstraat. Er is op twee winkels in de straat geschoten. Er zijn kogelgaten te zien in de gevels van coffeeshop The Future en zonnestudio Sun Style. Er zijn geen gewonden gemeld. De politie trof bij aankomst op de plaats van het delict geen mensen meer aan. Er is dus ook geen signalement bekend van de dader(s).

Politie zoekt getuigen
De politie zoekt naar getuigen van dit schietincident.  Mensen die iets gezien of gehoord hebben of mensen die rond 04:00 uur verdachte personen of voertuigen (auto’s bromfietsen) hebben gezien in de Peperstraat of omgeving worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Als u iets is opgevallen waarvan u vermoedt dat dit te maken heeft met dit delict, neemt u dan direct contact op met de politie. Dat kan via 0900-8844. Alle informatie is welkom, ook details waarvan u misschien denkt dat ze niet belangrijk zijn! Als u de informatie anoniem wilt doorgeven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis nummer).

lees meer


Fietsers de baas op fietsstraat.

07-05-2018. Het is rood en het ligt midden op de weg, wat is dat? Een fietsstraat! Rond 2004 behoorde Delft tot de eerste gemeenten die ze aanlegden. Inmiddels liggen ze overal in Nederland. De fiets is in Delft hét vervoermiddel geworden, stelt David Polman, adviseur Ruimte & Economie bij de gemeente. En dat heeft vooral veel voordelen, vindt hij. “In tegenstelling tot autorijden is fietsen schoon, gezond om te doen en houdt het de stad bereikbaar.” Maar de populariteit van de fiets heeft ook een keerzijde: “Het wordt steeds drukker in de stad en dat geldt ook voor fietsverkeer. Dit blijkt ertoe te leiden dat steeds meer fietsers zich minder veilig voelen. In recent ANWB-onderzoek scoorde Delft op dat punt echt minder goed dan voorheen.” Samen met bewoners, bedrijven en andere organisaties werkt de gemeente op dit moment hard aan een nieuw Mobiliteitsplan dat een looptijd heeft tot 2040.

lees meer


Aardbeien en asperges actie Lions Club

Delft – 03-05-2018. De Lions Clubs Delft en Venray verkopen op zaterdag 12 mei in de Choorstraat thv Prins Kantoorvakhandel aardbeien en asperges (vers van het land!!) ten bate van Stichting Tesselhuus. Een prachtig gelegen en goed geoutilleerde bungalow op Texel. Dergelijke acties maken het mogelijk om gedurende 8 weken in de zomer wekelijks een groep kinderen met een snel progressieve spierziekte en hun begeleiders voor een mooie vakantieweek uit te nodigen. Met veel inzet en plezier houden wij deze gezamenlijke actie al voor het 18de jaar. En de gehele opbrengst gaat rechtstreeks naar het goede doel. Wie wil daar niet aan meedoen…...Start tussen 08.30 en 09.00 uur. Meestal vliegen de zakken asperges en de doosjes aardbeien over de toonbank van de 2 kramen. Rond 12.30 uur zijn de asperges vaak al op, dus kom vroeg!  Ook de aardbeien zijn aan het begin van de middag vaak uitverkocht.  U bent ‘s ochtends dus van harte welkom.

lees meer

Pagina 1 van 82