Menu


Parelhoen met worteltjes en mosterd

 4 personen

2 kleine parelhoenen

8 sjalotten, gesnipperd

1 bos jonge wortelen, schoongemaakt en in stukjes

2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst

1 klontje boter

1 glas droge witte wijn

2 dl gevogeltebouillon

2 dl room

1 à 2 tl mosterd

tijm, laurier, peper


Snijd of knip de parelhoenen in stukken (of laat het de poelier doen) en braad ze aan in wat boter. Doe er tijm, laurier, versnipperde sjalotten en knoflook bij, breng op smaak met peper  en blus met de witte wijn.

Sauteer de wortelen in wat boter. Voeg ze vervolgens bij de parelhoenen en laat onder deksel nagaren.

Meng de mosterd met de room, giet het bij het parelhoen, laat even door koken en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.


Stoofpeertjes met blauwe kaas.

Voor 6 personen:
• 6 stoofperen (Gieser Wildeman)
• ca. 250 ml rode wijn
• ca. 250 ml rode port
• 1 el honing
• 1 steranijs
• 1 klein kaneelstokje
• ½ sinaasappel
• 6 sneetjes rozijnenbrood
• ca. 300 g zachte blauwe Hollandse
kaas
• handje lekkere walnoten


1 Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten. Snijd het kroontje aan de onderkant eruit en zet ze op met de wijn, port, honing, steranijs, kaneel en in stukken gesneden sinaasappel. Laat de stoofperen afgesloten zachtjes in 1 à 1½ uur gaar stoven.

2 Giet de helft van het stoofvocht eruit en kook dat in tot siroop.

3 Rooster de sneetjes rozijnenbrood licht en leg er een stuk kaas op. Zet er een stoofpeer bij, giet er wat siroop over en strooi er wat noten bij.

Handig: stoof de peren een dag van tevoren en kook de siroop alvast in. Bewaar beide in de koelkast.

 


Vispakketje met groenten.

4 personen:

600 g rode mul filets

1el olijfolie

½ knolselderij, geschild en in smalle, lange reepjes

1 prei, gesneden

1 venkelknol in smalle ringen

1 rode ui in smalle partjes

200 g haricots verts, 3 min gekookt

1 el rozemarijn, fijngehakt

1 citroen in plakjes

peper en evt. zout

bakpapier

keukengaren of paperclips

ovenschaal, ingevet

 


30 november 2016. Verwarm de oven voor op 190 graden. Knip 8 stukken bakpapier van 20 x 30 cm. Leg er steeds 2 op elkaar en besmeer ze in het midden met olijfolie. Leg daarop reepjes knolselderij, venkel en prei. Leg de mulfilets op de groente en verdeel daarover de haricots verts, rode ui en rozemarijn. Bestrooi met peper en leg er plakjes citroen op. Vouw de pakketjes goed dicht, rol de naden op en zet ze vast met paperclips. Of pak het papier samen boven de vis en bind het met keukengaren vast. Plaats de pakketjes in een ingevette ovenschaal en laat de pakketjes iets onder het midden van de oven in 15 min garen. Serveer op warme borden.

Lekker met pasta, rijst of focaccia. Witte wijn erbij smaakt goed. Je kunt ook andere vis nemen, bijv. tilapia, zalm, kabeljauw.


Shoarmapotje met groenten.

Voor 4 personen:

3 el olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, gesnipperd

1 rode peper, ontzaad en fijngehakt

1 p shoarma

1 rode, 1 groene en 1 gele paprika in stukjes

350 g sperziebonen

1 blik tomatenblokjes van 400 g of blokjes van verse tomaten

2 el verse, geknipte koriander

23-11-2016. Verhit de olie en fruit de ui met de knoflook en de peper 5 min omscheppend op een halfhoog vuur. Voeg het vlees toe en bak het omscheppend op een hoog vuur bruin. Voeg dan de tomatenblokjes en 1 dl water toe en laat alles op een laag vuurtje ongeveer een kwartier pruttelen. Voeg zonodig een beetje water toe. Breng op smaak met peper en garneer met koriander.

Lekker met rijst. Of friet of een gepofte aardappel met knoflook- of béarnaisesaus.



Sinaasappeltiramisu.

Voor 4 personen:

1 sinaasappel

10 bitterkoekjes

125 ml slagroom

250 g mascarpone

½  dl halfvolle vanilleyoghurt

cacaopoeder

16-11-2016. Breek of knip de bitterkoekjes in kleine stukjes. Boen de sinaasappel onder stromend water schoon en rasp de oranje schil dun af. Pers de vrucht uit en schep het sap door de bitterkoekjes. Klop de slagroom stijf en de mascarpone los. Spatel de slagroom met de sinaasappelrasp, de yoghurt en de mascarpone door elkaar. Verdeel de helft van de bitterkoekjes over 4 glazen of schaaltjes en lepel er de helft van het mascarponemengsel op. Herhaal deze laagjes. Zet de toetjes tot gebruik in de koelkast. Bestuif vlak voor het serveren met cacaopoeder.



Paella met kip en chorizo.

Voor 4 personen:

 400 gr paellarijst

600 gr kippendij-filet,  in blokjes

250 gr chorizo, in stukjes of plakjes

3 el olijfolie

1 rode en groene paprika, in stukjes gesneden

6 teentjes knoflook, fijngehakt

125 ml droge wite wijn

1 liter kippenbouillon

1 plukje saffraandraadjes

0,5 tl paprikapoeder

100 gr doperwten, ontdooid als ze uit de diepvries komen

6 grote tomaten, ontveld en zonder zaadjes, in stukjes gehakt

peterselie, geknipt

partjes citroen

9 – 11- 2016. Bestrooi de kipstukjes met zout en peper en bak ze in de olijfolie in een paellapan, of wok of grote koekenpan rondom aan. Schep ze op een bord, zet dit opzij en bak nu de chorizo 2 min in de pan. Voeg dan de stukjes paprika en de knoflook toe en bak alles nog een paar minuten. Regelmatig omscheppen tot de paprika zacht wordt. Doe de rijst erbij en bak die al omscheppend enkele minuten om de korrels te roosteren. Schenk dan de wijn erbij en laat tot de helft inkoken. Voeg  de bouillon, saffraan en het paprikapoeder toe. Breng het geheel aan de kook, leg de kip weer in de pan en zet het vuur lager. Laat alles 15 min sudderen, onder af en toe omscheppen. Voeg dan de doperwten en de stukjes tomaat toe en laat alles nog 10 min op een laag vuur warmen. Weer af en toe omscheppen. Haal, als de rijst net gaar is, de pan van het vuur en laat hem een paar minuten staan, strooi dan de peterselie erover en serveer met partjes citroen.

 

 

 



Gebakken peren met hazelnootkaramel. (4 pers.)

1 citroen

4 peren

50 gr boter

75 gr suiker

½ tl gemberpoeder

½ tl gemalen kardemom

40 gr gepelde hazelnoten

2 november 2016.  Citroen schoonboenen en van de schil dunne reepjes trekken met een zesteur of grof raspen. De helft van de citroen uitpersen. De peren schillen, in 8 parten snijden en het klokhuis verwijderen. Bedruppelen met 2 eetlepels citroensap. In een grote koekenpan 25 gr boter smelten. De peerpartjes erin leggen en bestrooien met 1 el suiker, de kardemom en het gemberpoeder. 10 minuten op laag vuur bakken, af en toe omschudden. Hak de hazelnoten fijn en bak ze in een pan met de rest van de boter lichtbruin. Dan de rest van de suiker en 1 el water toevoegen. De suiker zonder roeren op een matig vuur laten smelten en goudbruin laten worden (karameliseren). Neem de pan van het vuur. Bedruppel de warme peren met 1 el citroensap, en verdeel de partjes over 4 schaaltjes. Schenk de hazelnootkaramel er voorzichtig over en garneer met citroenschilletjes. Direct serveren.



Vegetarische lasagne.

Ingrediënten:

  • 2  aubergines
  • 2  courgettes
  • 6  tomaten
  • 250 g geitenkaas
  • 175 g lasagnevellen
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • olijfolie

26-10-2016. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm een grillpan voor. Snijd de aubergine in plakken, bestrijk met olie en grill ze om en om. Snijd de courgette in plakken en bak ze om en om goudbruin. Snijd de tomaten in plakken en de geitenkaas in blokjes. Vet een ovenschaal in met olie. Leg er een laagje aubergine, courgette, tomaten, geitenkaas en lasagnevellen in en breng ieder laagje op smaak met zout en peper. Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn maar eindig met lasagnevellen. Schenk de yoghurt erover en rasp de kaas erover. Bak de lasagne in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Na het bakken 5 á 10 min laten staan.

I.p.v. yoghurt kun je ook béchamelsaus maken:

50 gr boter
60 gr bloem
600 ml melk
50 gr Parmezaan
nootmuskaat
peper en zout

Laat de boter smelten in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer het met een houten lepel door elkaar. Zorg dat de bloem gaar wordt. Hij is gaar als het mengsel zanderig aanvoelt. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en klop er met een garde een egale saus van. Laat de saus een paar minuten zachtjes borrelen. Voeg de Parmezaan toe en meng kort. Breng de bechamelsaus op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat.

Ook lekker: 300 gr. spinazie erdoor. Na het wokken goed uit laten lekken.

 



Riblappen met rode wijn en olijven.

3 el olijfolie

750 gr riblappen, in dobbelstenen

50 gr spekblokjes

3 uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, uitgeperst

500 gr tomaten, ontveld en in stukjes

1,5 dl rode wijn

1 laurierblad

1 takje tijm

2 dl rundvleesbouillon

2 el maïzena

50 gr zwarte olijven

19-10-2016. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees en de spekblokjes al omscheppend mooi bruin. Bestrooi het vlees dan met peper. Bak dan de uien en de knoflook 5 minuten mee. Hierna de tomaten en de wijn erdoor scheppen en alles aan de kook brengen. Voeg dan het laurierblad, de tijm en de bouillon toe en breng het geheel weer aan de kook. Stoof het vlees in ongeveer 2,5 uur helemaal gaar. Voeg eventueel tijdens het stoven een beetje water toe. Roer de maïzena los met een beetje water en bind het stoofvocht hiermee. Schep vlak voor het serveren de olijven erdoor.

Lekker met aardappelpuree en roergebakken courgette met tijm.



Kip Espagnol

Voor 8 personen:

1 kilo kipfilet (of kippendijen)

1 pond gehakt

2 ons ontbijtspek

2 of 3 grote uien

potje mango chutney

3 blikjes tomatenpuree

1 liter bouillon

1 Spaanse peper

verse basilicum

1 laurierblad

12–10–2016. Snijdt de kip in blokjes en braadt aan tot het bruin is. Maak het gehakt aan en maak er kleine balletjes van. Snijdt de plakjes ontbijtspek klein en bak ze uit,  fruit de gesnipperde uien. Doe dit allemaal in een pan en voeg de chutney, tomatenpuree, bouillon, fijngesneden peper en basilicum en het laurierblad toe en laat alles lekker doorsudderen.

Lekker erbij: rijst, warme appelcompote en perziken.

Voor 8 personen:

1 kilo kipfilet (of kippendijen)

1 pond gehakt

2 ons ontbijtspek

2 of 3 grote uien

potje mango chutney

3 blikjes tomatenpuree

1 liter bouillon

1 Spaanse peper

verse basilicum

1 laurierblad

12–10–2016. Snijdt de kip in blokjes en braadt aan tot het bruin is. Maak het gehakt aan en maak er kleine balletjes van. Snijdt de plakjes ontbijtspek klein en bak ze uit,  fruit de gesnipperde uien. Doe dit allemaal in een pan en voeg de chutney, tomatenpuree, bouillon, fijngesneden peper en basilicum en het laurierblad toe en laat alles lekker doorsudderen.

Lekker erbij: rijst, warme appelcompote en perziken.



Scholrolletjes met kruidenboter en gestoofde groenten

Voor 2 pers.:

300 gr scholfilet

2 el citroensap

125 gr boter

2 teentjes knoflook, geperst

peterselie

300 gr spitskool, gesneden

150 gr wortel, in reepjes

250 gr tauge

150 gr basmatirijst

 

5-10-2016. verwarm de oven voor op 200 gr. Kook de rijst. Bestrooi de scholfilets aan beide kanten met peper en zout en rol ze op. Leg ze iets van elkaar in een ingevette ovenschaal en besprenkel met citroensap. Verlaag de ovenstand naar 175 gr en zet de schaal in het midden van de oven. Bak de vis gaar in 10 – 12 min. In een hapjespan de helft van de kruidenboter smelten en dan de spitskool, wortel en tauge erdoor scheppen. Voeg een scheutje water toe en stoof de groenten gaar in 7 – 8 min. Breng op smaak met peperen zout. Serveer de visrolletjes met een beetje kruidenboter, groenten en rijst.



Pompoensoep. (voor 4 personen)

500 gr pompoen, in blokjes

1 prei, in dunne ringen

1 banaan, in plakjes

1 rode peper, fijngehakt en de pitjes verwijderd

1 of 2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 cm verse gember, geraspt

1,5 l (kippen)bouillon

2 el olie

1 blikje kokosmelk

2 el kerriepoeder

28-09-2016. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de prei, rode peper, knoflook en gember. Voeg dan de pompoen, banaan en kerriepoeder toe en roer het goed door. Doe dan de bouillon er bij en breng alles aan de kook. Laat de soep 20 min zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Roer dan de kokosmelk erdoor en breng op smaak met zout en peper.



Paddenstoelen-preitaart.

21-09-2016, voor 4 personen:

6 plakjes deeg voor hartige taart of croissantdeeg

1 teentje knoflook, fijngehakt

olijfolie

400 gr. gemengde paddenstoelen

1 pond prei, in stukjes gesneden

75 gr hazelnoten

3 eieren

150 ml melk

150 gr Hollandse geitenkaas, geraspt

Een ingevette lage taartvorm van ongeveer 30 cm

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Het deeg uitspreiden en laten ontdooien, daarna de taartvorm ermee bekleden. In een ruime koekenpan of wok de knoflook in 30 sec in olie fruiten. De paddenstoelen toevoegen en omscheppend 3 min bakken op hoog vuur. Prei erbij doen en 3 min meebakken. Met zout en peper op smaak brengen. Schep nu het mengsel in de taartvorm en strooi de hazelnoten erover. In een kom de eieren met melk loskloppen. Dan de geitenkaas erbij en een beetje peper. Schenk het eiermengsel in de taartvorm en bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 35 min gaar.

Lekker met een groene salade en witte wijn.



Risotto met groente en garnalen.

14-09-2016.  Nodig voor 4 personen:

1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngesneden

5 stengels bleekselderij, in boogjes

300 gram risotterijst

300 gram cocktailgarnalen

1 liter bouillon (kippen- of groente-)

platte peterselie

boter

Verhit de boter in een pan en fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de winterpeen en bleekselderij toe en bak 3 min mee. Dan de rijst erbij en 3 min meebakken, tot de korrels glazig zijn. Voeg dan een scheut bouillon en roer tot deze is opgenomen. Ga zo door tot de rijst gaar is, dat duurt ongeveer 20 min. Haal de risotto van het vuur en meng de garnalen en de peterselie erdoor. Naar smaak peper en zout toevoegen.

Lekker erbij: Pinot Grigio.



Kip uit de oven met citroen.

07-09-2016. Nodig voor 2 personen: 4 grote aardappels, 6 tenen knoflook, 1 citroen, bosje basilicum, 2 kippendijen, 2 drumsticks, 500 gram spinazie en olijfolie (gewone en extra virgine).

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de aardappels in partjes en schep ze in een braadslee om met wat olijfolie, zout en peper, 6 ongepelde , geplette tenen  knoflook, de citroen in vieren, het bosje basilicum en de kip. Bak alles ongevaar 45 minuten in de oven (of tot de kip gaar is). Was de spinazie en voeg (nog nat) toe, laat enkele minuten slinken. Serveer bedruppeld met wat extra vergine olijfolie en knijp de meegebakken citroen erover uit.


Pagina 4 van 4