Menu


Scholrolletjes met kruidenboter en gestoofde groenten

Voor 2 pers.:

300 gr scholfilet

2 el citroensap

125 gr boter

2 teentjes knoflook, geperst

peterselie

300 gr spitskool, gesneden

150 gr wortel, in reepjes

250 gr tauge

150 gr basmatirijst

 

5-10-2016. verwarm de oven voor op 200 gr. Kook de rijst. Bestrooi de scholfilets aan beide kanten met peper en zout en rol ze op. Leg ze iets van elkaar in een ingevette ovenschaal en besprenkel met citroensap. Verlaag de ovenstand naar 175 gr en zet de schaal in het midden van de oven. Bak de vis gaar in 10 – 12 min. In een hapjespan de helft van de kruidenboter smelten en dan de spitskool, wortel en tauge erdoor scheppen. Voeg een scheutje water toe en stoof de groenten gaar in 7 – 8 min. Breng op smaak met peperen zout. Serveer de visrolletjes met een beetje kruidenboter, groenten en rijst.



Pompoensoep. (voor 4 personen)

500 gr pompoen, in blokjes

1 prei, in dunne ringen

1 banaan, in plakjes

1 rode peper, fijngehakt en de pitjes verwijderd

1 of 2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 cm verse gember, geraspt

1,5 l (kippen)bouillon

2 el olie

1 blikje kokosmelk

2 el kerriepoeder

28-09-2016. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de prei, rode peper, knoflook en gember. Voeg dan de pompoen, banaan en kerriepoeder toe en roer het goed door. Doe dan de bouillon er bij en breng alles aan de kook. Laat de soep 20 min zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Roer dan de kokosmelk erdoor en breng op smaak met zout en peper.



Paddenstoelen-preitaart.

21-09-2016, voor 4 personen:

6 plakjes deeg voor hartige taart of croissantdeeg

1 teentje knoflook, fijngehakt

olijfolie

400 gr. gemengde paddenstoelen

1 pond prei, in stukjes gesneden

75 gr hazelnoten

3 eieren

150 ml melk

150 gr Hollandse geitenkaas, geraspt

Een ingevette lage taartvorm van ongeveer 30 cm

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Het deeg uitspreiden en laten ontdooien, daarna de taartvorm ermee bekleden. In een ruime koekenpan of wok de knoflook in 30 sec in olie fruiten. De paddenstoelen toevoegen en omscheppend 3 min bakken op hoog vuur. Prei erbij doen en 3 min meebakken. Met zout en peper op smaak brengen. Schep nu het mengsel in de taartvorm en strooi de hazelnoten erover. In een kom de eieren met melk loskloppen. Dan de geitenkaas erbij en een beetje peper. Schenk het eiermengsel in de taartvorm en bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 35 min gaar.

Lekker met een groene salade en witte wijn.



Risotto met groente en garnalen.

14-09-2016.  Nodig voor 4 personen:

1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngesneden

5 stengels bleekselderij, in boogjes

300 gram risotterijst

300 gram cocktailgarnalen

1 liter bouillon (kippen- of groente-)

platte peterselie

boter

Verhit de boter in een pan en fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de winterpeen en bleekselderij toe en bak 3 min mee. Dan de rijst erbij en 3 min meebakken, tot de korrels glazig zijn. Voeg dan een scheut bouillon en roer tot deze is opgenomen. Ga zo door tot de rijst gaar is, dat duurt ongeveer 20 min. Haal de risotto van het vuur en meng de garnalen en de peterselie erdoor. Naar smaak peper en zout toevoegen.

Lekker erbij: Pinot Grigio.



Kip uit de oven met citroen.

07-09-2016. Nodig voor 2 personen: 4 grote aardappels, 6 tenen knoflook, 1 citroen, bosje basilicum, 2 kippendijen, 2 drumsticks, 500 gram spinazie en olijfolie (gewone en extra virgine).

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de aardappels in partjes en schep ze in een braadslee om met wat olijfolie, zout en peper, 6 ongepelde , geplette tenen  knoflook, de citroen in vieren, het bosje basilicum en de kip. Bak alles ongevaar 45 minuten in de oven (of tot de kip gaar is). Was de spinazie en voeg (nog nat) toe, laat enkele minuten slinken. Serveer bedruppeld met wat extra vergine olijfolie en knijp de meegebakken citroen erover uit.


Pagina 5 van 5