Menu

Succesvolle tentoonstelling ‘Vermeer komt thuis’ is weer voorbij


Jaar van Vermeer nu al succesvol
Eerste peilingen wijzen uit dat 89% van de 50.000 bezoekers die de tentoonstelling Vermeer komt Thuis in Museum Prinsenhof Delft bezocht ook een bezoek aan de binnenstad heeft gebracht. En dat is positief nieuws vindt Ferrie Förster, wethouder economie, cultuur en ruimtelijke ordening: "Het is mooi om te zien dat het Vermeerjaar niet alleen voor extra bezoekers bij Museum Prinsenhof Delft heeft gezorgd, maar dat ook de lokale winkels en horeca hiervan mee hebben geprofiteerd. Het doel was Delft op de kaart zetten als dé Vermeerstad en meer bezoekers trekken, en dat is gelukt."

Veel bezoekers bij Vermeer-balie NS
In de afgelopen maanden zijn de bezoekers die met de trein in Delft arriveerden in de hal van het NS-station in stijl welkom geheten door historische karakters als het Meisje met de parel en Johannes Vermeer himself. Daarnaast konden de bezoekers - behalve bij de VVV in de Kerkstraat – ook terecht bij een speciale Vermeer-infobalie in de NS-hal. Medewerkers van VVV Delft informeerden hier van 25 maart t/m 17 juli ruim 6.000 bezoekers over Delft en Vermeer. April was hierin de topmaand met 2.960 bezoekers.

Hoogtepunten
Ook ondernemers uit de stad hebben extra drukte ervaren en speelden massaal in op ‘Vermeer’. Vanaf 25 maart ademde de Delftse binnenstad ‘Vermeer’. En nog steeds. Veel ondernemers hebben hun etalage een ‘Vermeer look & feel’ gegeven en hebben speciale Vermeer-lekkernijen en –producten ontwikkeld. Naast ondernemers speelde ook de cultuursector in op het thema. Zo waren er tal van exposities en theaterstukken geïnspireerd door de ‘Meester van het licht’ en had Delft Fringe een speciale Vermeer-tour. Absolute hoogtepunten – naast de tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft – waren de Dag van Vermeer in juni en de 3d-tekening van Het straatje van de wereldberoemde kunstenaar Leon Keer die beide veel bezoekers en media-aandacht opleverde. De 3d-tekening op het Bastiaansplein blijft overigens ook in de komende maanden te zien.

Veel media-aandacht
In de afgelopen maanden was er sowieso veel persaandacht voor het Jaar van Vermeer. Journalisten uit o.a. Japan, Italië, Scandinavië en de Verenigde Staten brachten een bezoek aan Delft en schreven er lovende artikelen over. Twee weken geleden nog stond er een uitgebreid artikel over Delft in de New York Times. Met het Jaar van Vermeer hebben we Delft ook internationaal goed op de kaart gezet voor nu en de komende jaren”, aldus Ferrie Förster.