Menu

Het DNA van Anne, André, Hugo, Máxima en Willem in Museum Prinsenhof


Delft – 01-10-2017 - Op vrijdag 13 oktober 2017 opent Museum Prinsenhof Delft de fascinerende tentoonstelling DNA van NederlandVan staart tot spacepak. Hiermee brengt het museum de vaderlandse geschiedenis heel dichtbij! Zo dichtbij dat de geschiedenis bijna tastbaar wordt! Het publiek staat oog-in-oog met historische relieken: zeldzame objecten van historische figuren en gebeurtenissen die een belangrijke rol hebben gespeeld in ons verleden. Het zijn allemaal voorwerpen die -soms letterlijk- van Nederlandse ‘helden’ zijn geweest, door hen zijn gedragen of zijn aangeraakt. Samen vormen ze stukjes van het DNA van Nederland.

Beroemd zijn de kogelgaten in het museum die het bewijs zijn van de moord op Willem van Oranje, het stokje van Johan van Oldenbarnevelt en de boekenkist van Hugo de Groot, die zich in de collectie van Museum Prinsenhof Delft bevindt. 

Door de eeuwen heen verandert de betekenis en de waarde die we hechten aan deze vaak zeventiende-eeuwse relieken. Veel objecten zijn bewaard en verzameld met een specifieke reden. Vaderlandse relieken werden meer dan eens ingezet om politiek te bedrijven. Op die manier zijn er soms zelfs meerdere versies ontstaan: het museum laat in de tentoonstelling maar liefst twee boekenkisten van Hugo de Groot zien. Maar al te vaak wordt de vraag gesteld: “Maar wat is nu de echte?”

In de tentoonstelling gaat het museum samen met het publiek op zoek naar nieuwe ‘helden’ en hedendaagse èn toekomstige relieken. En worden er vooral veel vragen gesteld. Wat doet het met ons om oog-in-oog te staan met het laatste verjaardagscadeau dat Anne Frank ooit kreeg? In dit boek schreef zij zelf ‘Achterhuis, 1944’. Brengt dit de geschiedenis dichterbij? Zijn de handschoenen van André Kuipers waarmee hij in 2004 de ruimte in ging nieuwe herinneringsobjecten of is het beroemde postzakjasje van H.M. Koningin Máxima zo’n nieuw reliek? Maken deze objecten in de toekomst onderdeel uit van het DNA van Nederland? De tentoonstelling exposeert een indrukwekkend aantal bijzondere voorwerpen en gaat de discussie over ‘helden’, identiteit, ‘goed’ en ‘fout’ erfgoed, niet uit de weg.

Diverse bekende Nederlanders hebben aan de tentoonstelling meegewerkt: historicus en televisiepresentator Hans Goedkoop, auteur Arthur Japin, priester en kunsthistoricus Antoine Bodar en televisiepresentatrice en programmamaker Rachel Rosier (Checkpoint).

DNA van Nederland. Van staart tot spacepak. Vanaf 14 oktober toegankelijk voor het publiek en te zien tot 18 februari 2018 in Museum Prinsenhof Delft. Met o.a. de mogelijk een eigen DNA paspoort te maken voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar, een maatwerk wandelroute en op 28 november a.s. een lezing door conservator Maurice Wery.