Menu

Nederlandse première van internationale dansproductie ‘Huang Yi & KUKA’ in Delft


Delft-19-01-18. Robots zijn hot, ze kunnen rekenen op een niet aflatende fascinatie en aandacht. Zeker in Delft met haar hightech signatuur, dat vorig jaar niet voor niets is uitgeroepen tot ‘stad van technologie’. Kennisbedrijven en onderwijsinstellingen – zoals de TU Delft en twee hogescholen –  zijn hier ook zeer goed verankerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het belangrijkste internationale dansfestival van Nederland  (Holland Dance Festival) in Delft, de Nederlandse première presenteert van een dansvoorstelling waarin dans en robotica vloeiend samengaan. Het gaat hier om de dansproductie ‘Huang Yi & KUKA’ op 1 en 2 februari in Theater de Veste.

Huang Yi is een snel opkomende Taiwanese choreograaf met een fascinatie voor technologie en mechanica. In zijn streven om een perfect kind te zijn, verlangde Huang Yi naar een robot als zijn compagnon. Als volwassene koos hij één robot om mee te dansen: robot KUKA.

De robot KUKA werd gemaakt door een Duits industrieel bedrijf en is een niet-humane ‘arm’, oorspronkelijk gemaakt om zijn leven te slijten in de fabriek. Huang Yi is zelf programmeur en het lukte hem om zijn robot een meer menselijk aanzien en leven te geven.

Ondanks dat de geavanceerde industriële robot zich traag voortbewoog, ontrolde zich een spannend samenspel tussen beiden. Al voert de robot enkel een mechanische reeks commando’s uit, het is moeilijk om geen emoties toe te schrijven aan KUKA. Sterker nog, een deel van het kijkplezier komt voort uit de manier waarop onze geest betekenis en emotionele inhoud toewijst aan de verschillende acties. Huang Yi zorgt voor een verrassende en poëtische ontmoeting, met de voor en door hem geprogrammeerde robot.

Meer informatie over de voorstelling ‘Huang Yi & KUKA’ op 1 en 2 februari 2018, vindt u op www.theaterdeveste.nl. Voor meer informatie over het programma van het Holland Dance Festival vindt u op www.holland-dance.com