Menu

Start van de Delftse energiestrategie


Delft – 16-02-2018 – Wat er nodig is voor een aardgasvrij Delft kwam op donderdag 15 februari aan de orde op het Delftse energiesymposium ‘Naar een aardgasvrij Delft’. Ruim 140 deelnemers waren naar het theater Sport en Cultuur op de TU gekomen voor een interactief programma dat werd afgetrapt door het Nuon Solar Team. Inwoners en professionals gingen - onder leiding van Pelle Matla - met elkaar in gesprek over wat aardgasvrij voor hen gaat betekenen. Wat hebben zij nodig van brancheorganisaties, leveranciers, de overheid en van elkaar? Het belang van gezamenlijke en buurtinitiatieven werd daarbij onderstreept. Deze start van de Delftse energiestrategie werd georganiseerd door de gemeente Delft, Procap, gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Stadsruim.

Onderzoek naar duurzame woonwensen
Aardgasloos is de nieuwe standaard, aldus 93% van de respondenten uit het onderzoek naar duurzame woonwensen van gebiedsontwikkelaar AM. En de meeste consumenten willen nog veel verder gaan dan dat. Wethouder Stephan Brandligt ontving het eerste onderzoeksrapport uit handen van Wilco van de Ban, directeur bij gebiedsontwikkelaar AM.

Groenste Delftenaar
Tijdens het symposium werd ook de uitslag van de verkiezing van de ‘Groenste Delftenaar 2017 bekendgemaakt. Delftenaar Sebastiaan Adamo won en ontving een energiecheque ter waarde van € 1.000,- uit handen van wethouder Stephan Brandligt. De nek-aan-nekrace om de eerste plaatst was te volgen via de stadscampagne Delft wordt Groen. Met de campagne beoogt de gemeente inwoners bewust te maken van wat zij kunnen doen om duurzamer te wonen, rijden, werken en leven.

Betrouwbaar, schoon en betaalbaar
In 2050 is Delft een toekomstbestendige, energieneutrale stad. In 2050 komt alle energie van hernieuwbare bronnen: denk aan zon, wind, rest- en aardwarmte (geothermie). De energievoorziening is betrouwbaar, betaalbaar, schoon. Dat hebben we naar aanleiding van de klimaatconferentie in Parijs met elkaar afgesproken. We koken, douchen en verwarmen ons huis dan met duurzame warmtebronnen.