Menu

Debatavond energietransitie


Delft-19-02-18. Op vrijdag 23 februari organiseert GroenLinks Delft voor alle inwoners van Delft een debat over de warmtetransitie. Dit vindt plaats in het GroenLinks pand aan de Choorstraat 16 en begint om 20.00 uur.

In 2050 mag niemand meer gebruik maken van aardgas. Dat heeft de Nederlandse regering besloten naar aanleiding van de klimaattop in Parijs. De grote vraag is op welke manier wij dan gaan koken, warm douchen en vooral hoe wij onze woningen verwarmen. Want dat laatste kost veel energie.

Er wordt gedacht aan verschillende oplossingen, bijvoorbeeld om voortaan alles elektrisch te doen. Een andere mogelijkheid is om een netwerk aan te leggen voor stadsverwarming, met warmte uit de diepe ondergrond of uit de industrie. Ook wordt gedacht aan het gebruik van groengas, via bestaande gasleidingen.

Welke van deze oplossingen past het beste bij Delft en wat zijn daarbij de belangrijkste afwegingen?

Een goede en gedragen oplossing kan alleen tot stand komen als burgers goed zijn geïnformeerd en betrokken. Want de keuzes hebben gevolgen voor iedereen. GroenLinks vertrouwt erop dat bewoners zelf in actie komen, maar een regierol voor de gemeente is zeker ook noodzakelijk om de warmtetransitie in goede banen te leiden. Hoe ver moet de gemeente gaan in haar regierol en welke andere partijen en belangen spelen, waarmee gemeente en burgers rekening zullen moeten houden?

Deze twee vragen worden op vrijdag 23 februari voorgelegd aan experts uit het veld.

Toegang tot de debatavond is gratis.