Menu

Licht aan voor kunst brugwachtershuisje Abtswoudsebrug


Delft – 23-03-2018 – De Stichting Brugwachtershuisjes zet donderdag 29 maart tussen 16.45 en17.00 uur figuurlijk het licht aan voor kunst achter de ramen van het brugwachtershuisje bij de Abtswoudsebrug in Delft. Zanger Jeroen Manders zingt dan met volksliedjes passerende fietsers en boten vanaf het balkon toe. Het brugwachtershuisje dat er jarenlang eenzaam bij stond , maar wel vol zit met techniek voor de afstandsbediening van de brug, krijgt nieuwe bewoners. Dat zullen opvarenden zijn van een trekschuit op een historische afbeelding op de ramen. 's Avonds gaat ook echt het licht aan zodat het huisje een baken in de Schie vormt en de brug van en naar de TU-wijk benadrukt. Het project is onderdeel van het programma van de Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid-Holland en gerealiseerd in samenwerking met ipv Delft creatieve ingenieurs en Modern Murals.

Trekvaarten & Brugwachtershuisjes
De Provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om bestaand erfgoed te behouden voor toekomstige generaties door het te beschermen, te laten beleven en te benutten. De trekvaarten behoren ook tot het Zuid-Hollands erfgoed. Om voorbijgangers te informeren over de bijzondere geschiedenis van de trekvaarten en tegelijkertijd enthousiast te maken over de kwaliteiten van de bijbehorende brugwachtershuisjes realiseert Stichting Brugwachtershuisjes in 2018 ‘informatievensters’. Deze vensters komen op de ‘s-Gravenlandsebrug in Schiedam, de Koepaardbrug en Monstersche Sluis in Maassluis. Verder komen er dichtregels op de kadehekken van de Koepoortbrug in Delft, een kunst- en publieksevenement met de Beukelsbrug in Rotterdam en dus een historische afbeelding met licht voor het brugwachtershuisje op de Abtwoudsebrug in Delft. Meer info: http://brugwachtershuisjes.nl/trekvaarten/

Op 29 maart gaan de rolluiken open en worden gedeputeerde Rik Janssen en wethouder Ferrie Förster samen met andere erfgoedprofessionals speciaal toegezongen op een langsvarende boot .

Partners
ipv Delft is specialist in het ontwerpen, engineeren en realiseren van infrastructuur, verlichting en openbare ruimte. Modern Murals ontwerpt unieke muurschilderingen voor elke denkbare ruimte, zowel binnen als buiten. De decoraties worden in overleg met de opdrachtgever op maat ontworpen door kunstenaar Dominic Brown. Hierdoor is elk ontwerp uniek en passend bij de ruimte en de sfeer van de omgeving. De Delftse Jeroen Manders treedt op in binnen- en buitenland met acts waarin hij zang, acteren en acrobatiek combineert. Hij zingt soms klassieke liedrecitals maar treed ook veel op met jazz en ‘lichte muziek’. Het project Trekvaarten & Brugwachtershuisjes wordt mogelijk gemaakt door de Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid-Holland, Fonds 1818 en Fonds Schiedam-Vlaardingen.