Menu

Art Nouveau in het Prinsenhof


Delft - 30-03-2018 - Van 30 maart tot en met 26 augustus is er een nieuwe tentoonstelling in Het Prinsenhof te zien: Art Nouveau |Nieuwe Zakelijkheid | Delft Kunst, kennis en industrie is de titel.

In de periode 1880 tot 1940 groeit Delft dankzij de bijzondere wisselwerking tussen kunst, kennis en industrie uit tot een van de belangrijkste centra van de kunstnijverheid. Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft vertelt dit inspirerende verhaal aan de hand van verschillende objecten, zoals affiches, keramiek en glas-in-lood die in deze periode zijn gemaakt. Het Prinsenhof noemt het ‘een Delfts wonder’.
Aat Snaterse bekeek de tentoonstelling en had een gesprek met David de Haan, conservator van Het Prinsenhof. Woensdag 4 april te beluisteren in Delft Centraal, tussen 10 en 12 uur.

Delfsche slaolie van Jan Toorop: Collectie Stichting Ricardis, Delft. Foto Marco ZwinkelsDe tentoonstelling laat zien hoe Delft zich van een provinciestadje ontpopt tot een van de belangrijkste centra van de art nouveau in Nederland. De in Delft gevestigde industrie, Polytechnische School en kunstenaars staan aan


de basis van deze bloeiperiode. Hun samenwerking betekent een enorme stimulans voor het artistieke klimaat. De vooruitstrevende industrieel Jacques van Marken speelt hierin een sleutelrol. Zo geeft hij Jan Toorop de opdracht om voor de Nederlandsche Oliefabriek een, inmiddels wereldberoemd geworden, affiche voor slaolie te ontwerpen. De Nederlandse art nouveau dankt hieraan zijn bijnaam ‘slaoliestijl’.