Menu

TU Delft studenten raceteam Forze krijgt hoofdsponsor uit Formule 1


Delft – 19-05-2018 - Tijdens de 24H van de Nürburgring heeft het studenten raceteam Forze Hydrogen Electric Racing, BWT Best Water Technology als nieuwe hoofdsponsor aangekondigd. BWT kondigde dit samen met het team aan tijdens de 24H van de Nürburgring. Tegelijkertijd presenteerde het studententeam hun nieuwste waterstof raceauto: De Forze VIII, compleet in de roze, magenta en zilver kleurstelling van BWT. Het hele jaar al hebben de 45 studenten van Forze toegeleefd naar dit moment. Met veel spektakel is het onthullingsdoek van de splinternieuwe waterstof raceauto getrokken: De Forze VIII. Voor het studententeam is de presentatie deze keer extra speciaal vanwege de samenwerking met de nieuwe grote sponsor BWT, Europees marktleider in watertechnologie. Naast Formule 1 nu dus ook sponsor van een studenten raceteam dat rijdt op waterstof. Voor BWT betekent dit de eerste stap richting het racen op waterstof.

Gijs Vermeij, teamleider van Forze: “Wij zijn enorm enthousiast over deze nieuwe samenwerking. Om als studententeam zo’n grote multinational als nieuwe hoofdsponsor te hebben, is een enorme grote stap in de waterstof racewereld.”

Forze VIII
Bij de presentatie ziet de auto die rijd op de groene brandstof waterstof er al kant en klaar uit, maar voordat Forze VIII echt kan racen, moeten er nog enkele laatste testen gedaan worden. De eerste grote race voor het team komt er wel al snel aan: de Supercar Challenge op De Gamma Racing Days van 17 t/m 19 augustus. Hier wil het team laten zien dat racen ook kan zonder schadelijke uitstoot want bij de Forze VIII komt er alleen water uit de uitlaat. Dit jaar is het doel van het team het winnen van de sportklasse, en het team heeft er veel vertrouwen in met De Forze VIII. Vermeij: ‘Met een spectaculaire nieuwe auto en met een nieuwe hoofdsponsor vanuit de Formule 1, is het een kwestie van tijd tot we kunnen laten zien wat onze racewagen op waterstof op het circuit kan.’

Waterstof als brandstof
Met het ontwikkelen van racewagens op waterstof wil Forze de potentie van waterstof als brandstof onderstrepen. Dit principe werkt als volgt: in de brandstofcel van de auto reageren waterstof en zuurstof met elkaar. Hierbij komen electriciteit en water vrij. De aandrijving is dus elektrisch en het enige wat de auto verlaat via de uitlaat is puur water. Het grote voordeel hiervan is dat je geen batterijen hoeft op te laden, zoals bij een batterij-elektrische auto, maar gewoon kan tanken.

BWT
De Best Water Technology Group (BWT) is Europa's toonaangevende watertechnologiebedrijf. De 3.700 werknemers van BWT streven ernaar om particuliere, industriële, zakelijke, hotel- en publieke sectorklanten te voorzien van innovatieve, economische en ecologische technologieën die maximale veiligheid, hygiëne en gezondheid garanderen bij het dagelijks gebruik van water - het kostbare levenselixer. BWT biedt state-of-the-art technologieën en diensten voor waterbehandeling voor drinkwater, farmaceutisch water, proceswater, verwarmingswater, ketelwater, koelwater, water voor airconditioningsystemen en water voor zwembaden. Onze Research & Development-teams gebruiken de nieuwste methoden om te werken aan nieuwe processen en materialen om zo  producten te ontwikkelen die zowel ecologisch als economisch zijn. De nadruk bij de development is het streven naar vermindering van het verbruik van bedrijfsmiddelen en energie om zo de CO2-uitstoot te minimaliseren.

Over Forze
Forze Hydrogen Electric Racing is een Dreamteam van de TU Delft. Het team bestaat uit 65 studenten van verschillende studies, van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek tot industrieel ontwerpen. Zij zetten zich samen in om waterstoftechnologie te promoten door het zelf ontwerpen, bouwen en besturen van deze unieke raceauto. Dat is immers waar een studententeam van de TU Delft om draait: leren en innoveren, zodat de grenzen van technologie weer een klein stukje verlegd worden