Menu

Lezing Yaël Vinckx bij Paagman


Delft – 24-05-2018 – Op vrijdag 25 mei 2018 is journalist en schrijver Yaël Vinckx om 16:00 uur te gast bij boekhandel Paagman in de Choorstraat. Zij geeft dan naar aanleiding van haar nieuwe boek ‘Volgens Willem’ een lezing over de geschiedenis van rock in Nederland. In haar boek vertelt Vincks over de opkomst van een van Nederlands bekendste poppromoters Willem Venema.  Na afloop zal zij haar boek signeren.

Volgens Willem
In Volgens Willem vertelt Yaël Vinckx over de opkomst van een van Nederlands bekendste poppromoters: Willem Venema. Hij begint met een optreden van Herman Brood bij een Nijmeegse studentenvereniging, voor een paar tientjes. Als hij daarna de Talking Heads naar datzelfde Nijmegen haalt, dichten de mensen hem een voorspellend vermogen toe. Als hij Pinkpop uit de modder trekt, heet hij de ‘redder van Limburg’. Niet lang daarna kronen ze hem tot ‘keizer van het clubcircuit’ en spreken ze jaloers van ‘zijn koninkrijk’. En dan zit hij thuis, omdat hij niet meer te handhaven is. Volgens Willem gaat over popsterren en hoe ze zich áchter de schermen gedragen. Over hoe een hobby een business wordt en een business een industrie. In die industrie doen de aandeelhouders hun intrede, en met hen komen de managers en de juristen. Gezamenlijk verdrijven ze Willem, poppromotor van het eerste uur.

Over Yaël Vinckx
Yaël Vinckx (1968) is schrijver, journalist en presentator en schrijft voor NRC Handelsblad. Over haar periode als correspondent in voormalig Joegoslavië, waar ze onder andere de oorlog in Kosovo versloeg, schreef ze Joegoslavië achter de schermen, en ook verscheen de familieroman De oorlog van mijn moeder.