Menu

Ionica Smeets Alumnus van het Jaar 2018 van de TU Delft.


Ionica Smeets is geboren in 1979 en studeerde in 2005 cum laude af aan de TU Delft. Ze promoveerde in 2010 aan de Universiteit Leiden. Daar is ze sinds 2015 hoogleraar wetenschapscommunicatie. Volgens de faculteit EWI dicht prof.dr.ir. Ionica Smeets als hoogleraar wetenschapscommunicatie, de kloof tussen experts en algemeen publiek. Als wiskundige en zelfstandig wetenschapsjournalist belicht ze de rol van wiskunde in de samenleving. Ze doet dit op een bijzonder toegankelijke en geestige manier, waarbij ze volop gebruik maakt van moderne sociale media.

Hiernaast geeft ze door het hele land lezingen en schrijft ze een column in de Volkskrant en populair wetenschappelijke boeken. In het televisieprogramma Eureka zocht Ionica Smeets samen met Sofie van den Enk naar wiskundige antwoorden op grote vragen. Als vrouwelijk wetenschapper is ze bovendien een rolmodel voor studenten en onderzoekers, vooral in de b├Ęta- en technische wetenschappen.

De TU Delft is zeer trots op haar alumni. Het Universiteitsfonds Delft reikt daarom sinds 2011 de prijs ‘Alumnus van het Jaar’ uit en wil hiermee aankomende en huidige generaties studenten inspireren hun grenzen te verleggen en een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

De winnaars krijgen een plaquette op de Alumni Walk of Fame in het Mekelpark. Vorig jaar werd Bart Reijnen, Chief Executive Officer van de Satair Group, Alumnus van het Jaar. Eerder viel de eer te beurt aan Ronald Prins (2016), Adrian van Hooydonk (2014), Daan Bruggink (2013), Rinske Geerlings (2012) en Arnoud Greidanus (2011).