Menu

Delft krijgt een stadssymfonie.


Kevin Houben schreef al eerder een stadssymfonie. Opdrachtgever was de gemeente Peer in België. Dit muziekstuk werd afgelopen juni met groot succes ook in Parijs uitgevoerd, na een wereldpremière in 2017 door het nationale symfonieorkest van België.

Andere stukken van zijn hand zijn uitgevoerd tijdens het dancefestival Tomorrowland, maar ook tijdens het grootste wereldmuziekfestival WMC in Kerkrade. Hij combineert symfonische en moderne klanken. Dat maakt hem tot de perfecte componist voor het Delftse stuk, meent de woordvoerder van het orkest.

Delft is niet de enige stad die in 2019 'goud' kleurt. Ook acht andere historische Nederlandse steden sluiten aan op het landelijke themajaar ‘de Gouden Eeuw’. Delft is echter de enige van deze gemeenten die een muziekstuk laat componeren.

Delft haakt met dit themajaar aan bij het initiatief van NBTC Holland Marketing, dat 2019 tot het themajaar 'Rembrandt & de Gouden Eeuw' heeft uitgeroepen. Het themajaar is bedoeld om cultureel geïnteresseerde toeristen naar Nederland te trekken. Benadrukt wordt, dat naast Amsterdam ook andere steden als schatkamers van de Gouden Eeuw gelden. Naast Delft doen Middelburg, Dordrecht, Den Haag, Leiden, Haarlem, Hoorn en Enkhuizen mee.

De Koninklijke Harmonie Delft HD is een groot harmonieorkest dat bestaat uit maar liefst 75 muzikanten. Met uitvoeringen als The Queen Symphony met Leo Blokhuis in een uitverkochte TU Aula, het jaarlijkse Koningsdagconcert op het Doelenplein en optredens op tal van locaties in Delft, zoals Theater De Veste, de Nieuwe Kerk en Lijm & Cultuur, is het orkest een belangrijke speler in het muzikale en culturele Delftse leven.