Menu

Fins Quantumbedrijf Bluefors komt naar Delft


Delft -08-10-2018 – Het Finse Quantumbedrijf Bluefors sluit zich aan bij het Delftse Delftse quantum kenniscluster. Dat heeft het bedrijf tijdens de Innovatie Expo in Rotterdam meegedeeld. Het Finse bedrijf gaat een R&D vestiging openen op de TU Delft Campus. Na Microsoft is Bluefors het tweede internationale bedrijf dat naar Delft komt om technologie te ontwikkelen voor quantum computers. Het lab van Bluefors komt in het gebouw van Technische Natuurwetenschappen waar ook QuTech is gehuisvest.

QuTech is verheugd met de komst van Bluefors
Bluefors maakt cryostaten die nodig zijn om de quantum chips waarmee in Delft gewerkt wordt af te koelen naar extreem lage temperaturen. Quantum effecten zoals superpositie en verstrengeling in quantum computers manifesteren zich alleen onder deze omstandigheden. Op dit moment zitten er chips met enkele tientallen qubits, de basiseenheden van quantum computers, in een cryostaat. Als de technologie de komende jaren verder opgeschaald zal worden, zullen de cryostaten ook moeten vernieuwen.
Het is voor ons belangrijk om deze nieuwe specificaties met vooroplopende gebruikers te kunnen ontwerpen en te profiteren van elkaars kennis”, zegt Rob Blaauwgeers, CEO van Bluefors. “Daarom hebben we besloten R&D uit te voeren dichtbij de Delftse onderzoeksgroepen. In ons nieuwe R&D lab willen we graag samenwerken met Delftse partijen, maar ook met onze andere klanten vanuit de hele wereld”. Ronald Hanson, wetenschappelijk directeur van QuTech is verheugd met de komst van Bluefors: “Ik ben blij dat we Bluefors op de TU Delft Campus kunnen verwelkomen. Het is een belangrijke stap in onze ambitie om hier een lokale quantum hub te laten ontstaan waar wetenschappelijke, technologische en markt ontwikkelingen in een versnelling komen”.