Menu

Onderzoek naar restauratie aula TU Delft


Delft – 15-10-2018 - De TU Delft doet de komende jaren onderzoek naar een restauratie en modernisering van het Aulagebouw. De Getty Foundation  heeft hiervoor een subsidie van € 146.000 toegekend binnen haar initiatief Keeping It Modern.Het eerste resultaat wordt reeds binnen twee jaar verwacht. Daarna volgt dan mogelijk aansluitend een restauratie

Schoolvoorbeeld van Brutalisme
De Aula is in 1966 gebouwd, naar ontwerp van Jo van den Broek en Jaap Bakema. Het geldt vanwege de plastische vormentaal en de ongepolijste betontoepassing als een schoolvoorbeeld van ‘brutalisme’. Vanwege de architectonische en stedenbouwkundige betekenis van het gebouw is het een van de jongste gebouwen die als Rijksmonument is beschermd (sinds 2009). De Aula bestaat uit een auditorium, vier collegezalen en senaatszaal, een luchtbrug en een betonnen plastiek van Carel Visser. Vooral de vooruitstekende betonnen schaal van het auditorium en het geribde dak maken de Aula een unieke verschijning. 

Hart van het academische leven
De beurs van de Getty Foundation geldt als een erkenning van de architectonische en culturele betekenis van de Delftse Aula, en classificeert het gebouw als een van de toonaangevende moderne gebouwen op internationaal niveau. De Aula is de plek waar de hoogtepunten van het academische leven plaatsvinden: promoties, intree- en afscheidsredes, symposia, de opening van het academisch jaar, de Dies Natalis, en gewone colleges. 

Foto: Guido D’Elia Otero