Menu

Minister Bruins ziet Reinier de Graaf ziekenhuis als voorloper (Ont)Regel de Zorg


Delft – 26-11-2018 - Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport heeft op maandag 26 november de regiegroep (Ont)Regel de Zorg in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft geïntroduceerd. De regiegroep met daarin bestuurders van belangrijke zorgautoriteiten, gaat het actieplan (Ont)Regel de Zorg extra aanjagen en initiatieven op lokaal niveau stimuleren. Voor de start koos Bruins bewust voor Reinier de Graaf omdat het ziekenhuis voorop loopt in het ontwikkelen van initiatieven die regeldruk voor zorgprofessionals verlaagt.

Minister Bruins: “De druk die zorgverleners ervaren door regels dient merkbaar minder te worden, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan de patiënt en plezier houden in hun werk. Ik heb vandaag mooie voorbeelden gezien in het Reinier de Graaf ziekenhuis, zoals het niet meer hoeven meten van temperatuur en bloeddruk. Dit scheelt zo’n 8 uur per maand.” Tijdens zijn bezoek sprak Bruins met artsen en verpleegkundigen van Reinier de Graaf over de genomen initiatieven en toekomstplannen die het aantal opgelegde regels terugdringen en werkprocessen versnellen en efficiënter maken. Zo liet Marielle Egberts, hemato-oncologie verpleegkundige enthousiast weten: “Wij meten niet meer standaard de bloeddruk bij patiënten met plasmacelkanker voor en na een injectie met groeifactorremmers. We kwamen er na onderzoek achter dat het helemaal geen zinnige zorg opleverde. Zo besparen we op de dagbehandeling per patiënt een half uur tijd. Patiënten mogen een half uur eerder naar huis en wij kunnen onze tijd weer aan andere zorgtaken besteden.”

 

Verlagen administratieve druk
Carina Hilders, directievoorzitter: “Elke dag streven we ernaar om de zorg te verbeteren. Het geven van echte en oprechte aandacht aan de patiënt is daarbij essentieel. Alleen zo kunnen we de juiste zorg leveren die passend is voor die specifieke patiënt. Door de huidige regeldruk, worden we nog te veel afgeleid van datgene waar het om draait; de zorg voor de patiënt. Ik vind het belangrijk dat zorgprofessionals met eigen inbreng en door grensverleggend te zijn, meedenken over hoe we de zorg efficiënter kunnen maken. Ik juich het enorm toe dat er nu ook een regiegroep (Ont)Regel de Zorg is, die het verlagen van administratieve druk in de zorg gaat stimuleren.”

Op de foto: V.l.n.r: Minister Bruno Bruins, Marielle Egberts, Melanie de Cock, Simone Stadhouders, Daan Kamphuis