Menu

Typhoon opent MOJO met optreden in Museum Prinsenhof


Delft – 15-04-2019 - De tentoonstelling MOJO Backstage. Delftse meesters in de muziekindustrie is vrijdagavond feestelijk geopend in Museum Prinsenhof Delft. Ter gelegenheid van de opening gaf de Nederlandse hiphopmuzikant Typhoon een optreden. 
Vijftig jaar geleden: Flowerpower, de Vietnamoorlog die voortwoedt, singles als ‘Waiting For the Sun’ (The Doors), ‘Do it again’ (The Beach Boys) en ‘The Dock of the Bay’ (Otis Redding) komen uit, Martin Luther King wordt vermoord en jongeren komen in opstand in hun verlangen naar vrijheid. Het is in die periode dat Berry Visser het bedrijf Mojo Concerts start op een zolderkamer in Delft. Museum Prinsenhof Delft viert vanaf 12 april het 50-jarig bestaan van deze bijzondere Delftse onderneming met de tentoonstelling MOJO Backstage. Delftse meesters in de muziekindustrie. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van MOJO zien en toont hoe het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste festivalorganisator en dé concertpromotor van Nederland. Met deze tentoonstelling, vormgegeven door Peter te Bos laat het museum zien waar een klein land groot in kan zijn.

Mojo start als eenmansbedrijf
Gedreven door zijn passie voor popmuziek start Delftenaar Berry Visser in 1968 het eenmansbedrijf Mojo Concerts. Met enige bluf weet hij in Londen meerdere bands te strikken voor het eerste meerdaagse festival van Nederland: het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos. Kort daarna haakt Leon Ramakers aan, eerst als Berry’s assistent en al snel als zijn partner. Samen organiseren zij vele concerten en festivals die tot op de dag van vandaag tienduizenden bezoekers trekken, zoals Lowlands en Pinkpop. Wat ooit begon als eenmansbedrijf in Delft, is uitgegroeid tot Nederlands marktleider in de muziekindustrie met een Amerikaanse wereldspeler (Live Nation) als eigenaar. Sinds het eerste stadionconcert met Bob Dylan is er geen beroemdheid te bedenken die niet door MOJO op het Nederlandse podium is gezet. MOJO bedenkt daarnaast innovatieve oplossingen om het publiek steeds beter van muziek te laten genieten, van dranghekken tot festivaltenten als kathedralen. 

Nu te zien
De tentoonstelling MOJO Backstage toont hoe MOJO zich in vijftig jaar ontwikkelde tot het succesvolle bedrijf dat het nu is. Bezoekers ontdekken wat er achter de schermen zoal bij komt kijken om een grootschalig muziekevenement te organiseren.
Originele affiches, videoclips, toegangsbewijzen en foto’s nemen de bezoeker mee op een trip down memory lane. In Virtual Reality krijgen ze een backstage-ervaring bij een concert van Nederlands populairste rapper Ronnie Flex in AFAS Live en kun je het concert van Pearl Jam herbeleven in 360 graden. De enorme sculptuur ‘Mikkel’ van Tom Claassen staat als een ware poortwachter in Delft om de bezoekers te verwelkomen. ‘Mikkel’ staat al sinds 2017 op Lowlands en is een bijzonder bruikleen van Museum de Fundatie (collectie Provincie Overijssel in samenwerking met Lowlands), Zwolle en Heino/Wijhe. De expositie is vormgegeven door Peter te Bos, leadzanger van de band Claw Boys Claw en jarenlang verbonden geweest aan MOJO als vormgever voor Lowlands. De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien in een maatschappelijke context met naast euforie ook aandacht voor de donkere kant van de muziekindustrie. Berry Visser maakt daarvoor van de binnentuin van het museum een begraafplaats.

12 april tot en met 1 september 2019 | Museum Prinsenhof Delft

Kijk voor meer informatie en de activiteiten op https://www.prinsenhof-delft.nl.