Menu

Negen Delftenaren gedecoreerd


Delft – 28-04-2019 - Onze collega programmamaker Karin van der Spek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Karin is sinds 1992 radiomaker van kinderprogramma’s. Eerst bij Omroep Rijswijk bij het programma Kinderhoek, waar ze 23 jaar vrijwilligerswerk en vele andere activiteiten deed. Ze maakte niet alleen radioprogramma’s, maar was ook eindredacteur en hielp mee met de kabelkrant, teletekst en tv-uitzendingen. Ze beheerde de social media-kanalen als YouTube en Facebook en was  lid van de redactieraad. Maar ze deed meer, ze  zette ook cursussen radio maken op voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Daarmee geeft ze de ontwikkeling van kinderen een enorme impuls. Sinds 2014 is zij als vrijwilliger actief bij Stadsradio Delft met het programma DelftKidz.

De overige acht gedecoreerden zijn

De overige acht Delftenaren die op vrijdag 26 april in het stadhuis een koninklijke onderscheiding ontvangen, uit naam van Zijne Majesteit de Koning, uitgereikt door burgemeester Marja van Bijsterveldt zijn

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden Anneke de Vries-Engelsman, Hans van Wingerde

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden Carla Jonquière-Dees, Gertjan van den Beuken, Ingeborg Hoenders en Toon van Helfteren.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw werden Jan Dirk Jansen en Miraslov Zeman.

Over de gedecoreerden

Anneke de Vries-Engelsman is al decennia lang pastoraal medewerker bij de Protestante Gemeente Delft. Daarnaast is ze vrijwilliger bij de Delftse Buur en bij Open Doors. Ze is collectant bij ZOA  en de Hersenstichting en actief bij AV’40 en bij een zwemgroep.

Hans van Wingerde was als middelbare scholier al mantelzorger. Hij bezoekt nog altijd zieke mensen en ouderen die eenzaam zijn. Hij is al meer dan dertig jaar als vrijwilliger, lector en lekenvoorganger actief in de Delftse Rooms-Katholieke kerk.

Karin van der Spek-de Leeuw is sinds 1992 radiomaker van kinderprogramma’s. Eerst bij Omroep Rijswijk bij het programma Kinderhoek, waar ze 23 jaar vrijwilligerswerk en vele andere activiteiten deed. Sinds 2014 is zij als vrijwilliger actief bij Stadsradio Delft met het programma DelftKidz.

Carla Jonquière-Dees was lid van de Delftse werkgroep Kind en Ziekenhuis. In Jemen ondersteunde ze een Moeder en Kindzorg kliniek. Ze werkte voor de PvdA en bij het bureau Bemiddeling & Mediation Politie Haaglanden. Ze is voorzitter van Humanitas, afdeling Delft, Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp. In 2015 werd ze voorzitter van Stichting Prinsenkwartier.

Gertjan van den Beuken en Ingeborg Hoenders kregen 25 jaar geleden een zoon Max, die het Prader-Willi Syndroom bleek te hebben. In 2003 hebben zij samen de Stichting Prader-Willi-Fonds opgericht. Ze organiseren sponsoracties om geld in de zamelen. Daarmee financieren ze wetenschappelijk onderzoek én worden projecten financieel ondersteund.

Toon van Helfteren speelde 205 keer voor het Nederlands basketbalteam. Ook was hij 123 keer bondscoach. Hij is daarmee recordinternational en bondscoach met de meeste interlands achter zijn naam. Als gymleraar werkte hij 41 jaar op het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht.

Jan Dirk Jansen is decaan bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft. Hij is het academisch boegbeeld als het gaat om het toepassen van innovatieve technologieën om ondergrondse energiebronnen te winnen. Hij weet hiervoor topwetenschappers uit allerlei disciplines enthousiast te krijgen.

Miraslov Zeman is hoogleraar bij de TU Delft en is vooral pionier en expert op het gebied van duurzame energie. Ruim 50 procent van de nu verkochte zonnepanelen wereldwijd bevat de door hem bij de TU Delft ontwikkelde technologie. Hij werkt ook aan de ontwikkeling van een stabiel elektriciteitsnetwerk, dat geschikt is voor fluctuerende wind- en zonne-energie.

(Op de foto v.l.n.r.: de heer Zeman, mevrouw van der Spek-de Leeuw, de heer van Wingerde, burgemeester Marja van Bijsterveldt, de heer Jansen, mevrouw Jonquiére-Dees, mevrouw de Vries- Engelsman, de heer van Helfteren, mevrouw Hoenders, de heer van den Beuken)