Menu

Koninklijke onderscheidingen in Delft


Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Karin van der Spek-De Leeuw

Karin van der Spek-De Leeuw is sinds 1992 radiomaker van kinderprogramma’s. Eerst bij Omroep Rijswijk bij het programma Kinderhoek, waar ze 23 jaar vrijwilligerswerk en vele andere activiteiten deed. Ze maakte niet alleen radioprogramma’s, maar was ook eindredacteur, hielp mee met de kabelkrant, teletekst en tv-uitzendingen. Ze beheerde de social media-kanalen als YouTube en Facebook en was  lid van de redactieraad. Ze is niet alleen radiomaker, maar zette ook cursussen radio maken op voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Daarmee geeft ze de ontwikkeling van kinderen een enorme impuls. Sinds 2014 is zij als vrijwilliger actief bij Stadsradio Delft met het programma DelftKidz.

 

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Carla Jonquière-Dees

Carla Jonquière-Dees was van 1978 tot 1981 lid van de Delftse werkgroep Kind en Ziekenhuis. Hier zorgde ze voor de productie van een diaserie waarmee artsen en verpleegkundigen werden geïnformeerd over de grote impact van ziekenhuisopname voor kinderen.
Daarna ondersteunde ze in Jemen een Moeder en Kindzorg kliniek. Terug in Nederland sloot ze zich als vrijwilliger aan bij de PvdA Delft en Midden-Delfland. Van 2001 tot 2012 was ze secretaris en drie maal lid van de commissie die bestuursleden en kandidaat-wethouders selecteerde.
Haar talent als verbinder zette ze tussen 2006 en 2014 ook in bij het bureau Bemiddeling & Mediation Politie Haaglanden. Als conflictbemiddelaar en mediator ondersteunde ze pro bono mensen in conflictsituaties.
In 2014 werd ze voorzitter van Humanitas, afdeling Delft, Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp. In deze functie, die ze nog altijd vervult, leidde ze onder meer de onderhandelingen voor de fusie tussen de afdeling Delft en Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp. Als voorzitter weet ze een sfeer van saamhorigheid en gezelligheid te scheppen waarin de bestuursleden, coördinatoren en rond de 220 vrijwilligers gedijen.
In 2015 werd ze de eerste formele voorzitter van Stichting Prinsenkwartier. In de periode dat ze voorzitter was, tot juni 2018, groeide het Prinsenkwartier uit tot een hotspot voor experimenten op maatschappelijk en technisch gebied. 

 

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Toon van Helfteren

Toon van Helfteren heeft zich op ongeëvenaarde wijze ingezet voor het Nederlandse basketbal. Hij heeft 205 keer als international gestreden voor de Nederlandse vlag, en 123 keer als bondscoach. Hij is daarmee record-international en bondscoach met de meeste interlands achter zijn naam – de combinatie van 205 wedstrijden als international en 123 wedstrijden als bondscoach is zelfs wereldwijd een ongeëvenaarde prestatie.
Zijn grootste prestatie leverde hij in 2014 als bondscoach. De Nederlandse Basketbal Bond kon de Nederlandse ploeg wegens financiële problemen en wegvallende steun van het NOC*NSF niet de support bieden die de ploeg verdiende. Van Helfteren maakte toen als bondscoach het verschil. Met zeer beperkte middelen slaagde hij erin het Nederlandse basketbalteam geplaatst te krijgen voor de Europese kampioenschappen – voor het eerst in 25 jaar.