Menu

Oostpoort vanaf 8 mei aangelicht


Delft – 03-05-2019 - -Vanaf woensdag 8 mei wordt de Oostpoort fraai aangelicht. Wethouder Bas Vollebregt en gemeenteraadslid Martin Stoelinga, die zich hiervoor bijzonder heeft ingezet, verrichten samen de officiële handeling. Om 22.00 uur zetten zij met een druk op de knop de verlichting aan.
De Oostpoort, één van de belangrijkste iconen van Delft, is in de avond nu nog gehuld in het donker. Vanwege haar betekenis voor de stad en haar centrale ligging voegt de gemeente haar toe aan het nachtelijke silhouet van de stad, door de Oostpoort op 8 mei definitief aan te lichten. 
Om het juiste lichtbeeld te realiseren heeft de gemeente Atelier Licht en Kleur (LEK) gevraagd om een lichtplan te maken. In hun uitgebalanceerde ontwerp wordt de poort zelf in warm licht gehuld en is er voor de torenspitsen juist gekozen voor koel licht, wat de weerkaatsing van het maanlicht nabootst.

Andere iconen volgen
Het aanlichten van de Oostpoort is onderdeel van een groter project van de gemeente Delft dat mede mogelijk wordt gemaakt door het subsidieprogramma Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid Holland. Doel van dit project is om de beleving van monumentale panden langs de oude trekvaartroute te verbeteren door ze aan te lichten. Er zullen verschillende monumenten worden aangelicht langs de Schie, aan de Zuidkolk en langs het Rijn-Schiekanaal. Het Kruithuis is al aangelicht en later dit jaar zullen ook het Arsenaal en Bacinol aan de Zuidkolk volgen.