Menu

(H)ART van Goud


Delft – 24-06-2019 - In het kader van het Gouden Eeuw jaar organiseert beeldend kunstenaar René Jacobs in zijn galerie ART Jacobs de tentoonstelling “HART van Goud” met enkele oude en nieuwe kunstwerken. De expositie toont dat de klassieke meesters hem maar niet los willen laten. De expositie opent op zaterdag 29 juni om 12:00 en loopt door tot en met zaterdag 6 juli en is vrij toegankelijk.

Frustrerende exercitie
Autodidact René Jacobs heeft naar eigen zeggen veel geleerd van de klassieke meesters. Toen zijn galerie haar deuren in 2006 voor het eerst opende maakte hij naam met een aantal licht karikaturale portretten, die gebaseerd waren op de werken van beroemde meesters uit de Gouden Eeuw zoals Rembrandt en Vermeer. Iedere Delftenaar heeft wel een keer één van zijn bewerkingen van het meisje met Parel onder ogen gekregen. Daarbij verdiepte hij zich in de technieken van de oude meesters om zo dicht mogelijk in de buurt van het origineel te komen. Enerzijds een frustrerende exercitie omdat het werk van Rembrandt of Vermeer uiteindelijk niet na te maken valt, anderzijds een leerzame oefening waarmee hij een fijne techniek ontwikkeld heeft. Maar ook op het gebied van compositie en kleurgebruik was de Gouden Eeuw een leerschool.

Tegenwoordig maakt René Jacobs heel ander werk maar nog steeds klinkt de Gouden Eeuw regelmatig door. Vooral het werk van Vermeer blijft trekken. Zo heeft hij een portret gemaakt van het meisje met de parel, dat volledig uit de letters J.o.h.a.n.n.e.s. .V.e.r.m.e.e.r. bestaat. Door met een sjabloon in de weer te gaan zijn alle details van het origineel verloren gegaan, terwijl het toch het meisje met de Parel is gebleven. Het licht lijkt af te spatten van het meisje en juist dat wilde Vermeer ook in zijn schilderijen bewerkstelligen. Ook het Zicht op Delft heeft René op deze manier onder handen genomen. Daarnaast heeft hij zijn fascinatie voor pixels gebotvierd op een portret van Rembrandt, waarbij de uiterst gedetailleerde molenkraag en kledij intact zijn gebleven, maar het gezicht onherkenbaar is gemaakt met blokjes. Het is daarmee bij uitstek een werk dat heden en verleden met elkaar verbindt. Tenslotte zijn er ook enkele Interventions die gebaseerd zijn op de gouden eeuw. René Jacobs heeft enkele originele handgeschilderde Delftsblauwe tegels uit de 17e eeuw gekocht en daar de huidige tijd bij geschilderd om het contrast tussen heden en verleden te benadrukken. Een contrast dat bij meer werken tot uiting komt.

De expositie “HART van Goud” is te bezoeken van zaterdag 29 juni tot en met zaterdag 6 juli. Galerie ART Jacobs zit op de Nieuwe Langendijk 10 in Delft. ART Jacobs is geopend donderdag en vrijdag van 10:30 tot 17:30, zaterdag van 11:00 tot 17:00 en eventueel op afspraak. Meer informatie is te vinden op de website www.artjacobs.nl