Menu

Vrolijk varken verblijft een paar dagen in Delft


Delf – 08-08-2019 - Aan de Korftlaan staat voor een paar dagen een reusachtig kunstwerk. Het heet ‘Ode aan het varken’. Wethouder Stephan Brandligt heeft het reizende kunstwerk deze week in Delf verwelkomt. Het  kunstwerk reist door Nederland en stond eerder in Amsterdamse, Nijmegen, Den Haag, Haarlem, Eindhoven, Utrecht, Arnhem, Groningen, Maastricht en Leiden.

 Het varken maakt een vreugdesprong en verbeeldt de vrijheid die elk dier verdient. ‘Ode aan het varken’, van kunstenares Jantien Mook, is het symbool van een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit: het Europees burgerinitiatief Stop de Kooien, tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. Daarvoor zijn 1 miljoen handtekeningen nodig. Dan is de Europese Commissie verplicht met een officiële reactie te komen waarover het Europees Parlement zal stemmen.

Inmiddels ruim 1,2 miljoen handtekeningen
Meer dan 150 organisaties uit heel Europa, waaronder in Nederland CIWF Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier, hebben de handen ineengeslagen. Zij ondersteunen het burgerinitiatief. Sinds de start in september vorig jaar hebben al meer dan 1,2 miljoen mensen dit burgerinitiatief ondertekend, onder wie ruim 130.000 Nederlanders. De organisaties gaan door met het verzamelen van handtekeningen om in Brussel een zo groot mogelijke impact te hebben.