Menu

Aanslag op vissen in sloten van Delfgauw


Delft/Delfgauw – 11-08-2019 - Na het maaien van de slootkanten in Delftgauw zijn er opnieuw veel dode vissen aangetroffen in het water langs de Gaarderstraat en de Klerckstraat. Dat meldt Loes Elshof van de Algemene Waterschapspartij (AWP) . “Direct na de maaiactie veranderde het heldere slootwater in een bruin modderbad. Vervolgens kwamen tientallen zeer grote en kleinere vissen naar adem happend naar de oppervlakte. Velen stierven kort hierna door gebrek aan zuurstof of werden al snel opgegeten”, aldus Elshof. .

Zij zegt verder dat er dagenlang meeuwen circuleerden boven de sloot. “De vogels hadden een koningsmaal. Het gaat om kleine, maar ook tientallen zeer grote, vele jaren oude vissen, zoals snoeken van minimaal 50 cm. Een week later was het water weer helder, maar dreven nog steeds diverse grote vissen dood in de sloot. Er is stank van dode dieren. De sloot, waaruit regelmatig vissen uit het water opsprongen, is stil”, gaat AWP-lid verder.

Elshof denkt dat het in de planning van aannemer beter uitkwam om nu dit werk te verrichten. Zij noemt dat een afweging zonder oog voor de ecologie. “De natuur is in volle bloei is en vissen hadden bovendien al last van de warmte. Voordat deze maaiactie plaatsvond, waren er geen dode vissen in de sloot”, zegt Elshof, “Veel vissen zijn nu het slachtoffer van deze maai-mislukking, en het duurt jaren om weer de vissen en de ecologische balans terug te krijgen. Ook vele tientallen bloeiende waterlelies zijn gesneuveld”.

Namens de  Algemene Waterschapspartij, maar ook als inwoner van Pijnacker-Nootdorp vraagt zij de gemeente om streng beleid in de richting van de aannemer te voeren. Zij stelt een boeteclausule voor voor “dit soort ecologische missers”.