Menu

Fundament Vermeerhuis tijdelijk zichtbaar


Delft – 16-09-2019 - Eind deze maand wordt een deel van de keldermuur van de voormalige herberg Mechelen in de Oude Manhuissteeg opgegraven. De locatie wordt daarna een paar dagen opengelaten, zodat belangstellenden het fundament kunnen bekijken. De eerste werkzaamheden vinden plaats op maandag 23, dinsdag 24 en woensdag 25 september. Het is een bijzondere gebeurtenis, omdat herberg Mechelen in de zeventiende eeuw in bezit was van de ouders van Johannes Vermeer. De beroemde schilder heeft er samen met zijn ouders en zus gewoond. In 1851 werd het pand waarin de herberg gehuisvest was, gesloopt. Afgelopen juni stuitten rioolwerkers op de keldermuur.

 “Nu gaan we een sleuf graven voor een nieuwe rioolbuis", vertelt Bob Toussaint, civieltechnisch projectleider bij de gemeente. “Omdat het zo’n bijzondere plek is, zijn er natuurlijk veel mensen en partijen geïnteresseerd. Om die reden is besloten dat de locatie tijdens het werk een paar dagen open blijft: van donderdag 26 tot maandag 30 september kunnen belangstellenden de muur bekijken. Daarna wordt het werk afgemaakt en verdwijnt alles weer onder de steentjes.”

Tastbare herinnering aan Johannes Vermeer
Archeologie Delft is nauw bij de werkzaamheden betrokken. Stadsarcheoloog Steven Jongma: “Deze muur is een van de weinige dingen in Delft die een tastbare herinnering vormen aan Johannes Vermeer. Het is een unieke kans om meer te weten te komen over de plek waar Vermeer een belangrijk deel van zijn leven heeft doorgebracht. We weten maar weinig over wat er in de grond ligt – en hopen op een mooie ontdekking!”

Vermeer Centrum helpt met zichtbaarheid
De gemeente plaatst een hek om de opgraving, maar vanaf dat gezichtspunt is de fundering niet goed te zien, legt Toussaint uit. “Daarom is het fijn dat samen met het Vermeer Centrum Delft is geregeld dat er spiegels worden geplaatst op locatie. Zo zal alles toch goed zichtbaar zijn. Ook komen er informatieborden. Mooi dat er zulke leuke dingen bij gekomen zijn.”

 

 Bovengenoemde data zijn onder voorbehoud, vanwege de bewerkelijke locatie.