Menu

Pieter de Hooch Unplugged


Delft – 09-01-2020 - Door de Delftse fotograaf Astrid van den Berg zijn in opdracht van de stichting Delft In-Ovatie hedendaagse foto’s gemaakt, in de stijl van Pieter de Hooch, van bekende en onbekende Delftenaren, stadsgezichten en interieurs van grachtenhuizen uit de 17e en 18e eeuw. De expositie is te zien vanaf 15 januari  tot en met 16 februari in de Stationshal van de NS en de Publiekshal van de gemeente Delft. Deze is gratis te bezoeken op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.
Centraal thema van de expositie is of het hedendaagse leven in Delft inhoudelijk wezenlijk verschilt met het leven dat Pieter de Hooch schilderde in de 17e eeuw.

Aanvullend zijn schilderijen van Pieter de Hooch door de TU Delft geanalyseerd en bekeken met de techniek van nu. Vragen die dan aan bod komen zijn: waardoor krijg je 3D afbeeldingen, hoe werkt een synoptisch oog (dieptewerking met één oog), wat is het effect van schaduwen en kleuren.

Empathische toekomstinterpretatie
Afbeeldingen en tekst zijn ook in computertaal uit te drukken. Een tiental studenten van de TU Delft heeft een algoritme geschreven dat het oorspronkelijke schilderij van Pieter de Hooch vervormt. Een empathische toekomstinterpretatie wordt via een grote installatie getoond. Ook zal een aantal synopters aanwezig zijn waarmee het 3D effect ter plekke kan worden ervaren. Met name voor gezinnen en kinderen van alle leeftijden is dit een nieuwe ervaring en kunnen ze dit zelf uitproberen. Bovendien is er de mogelijkheid voor kinderen om met 3D effecten te spelen d.m.v. een speciaal programma, gemaakt door de TU Delft, afdeling Design. Op donderdag 30 januari en 13 februari wordt er in het Prinsenkwartier in Delft een aantal lezingen hierover gegeven door prof. dr. Elmar Eisenmann en dr. Maarten Wijntjes.
Voor nadere informatie over data en tijdstippen zie onze website www.delftinovatie.nl

foto: Toeristen op de entree van het Stadhuis Delft ©Astrid van den Berg