Menu

Veelvoudig sportkampioen Piet van der Kruk overleden


Delft – 06-06-2020 – De Delftse oud-olympiër en veelvoudig Nederlands kampioen Piet van der Kruk is op donderdag 4 juni op 78-jarige leeftijd in het Reinier de Graaf ziekenhuis overleden. Hij was de laatste Nederlander die als gewichtsheffer deelnam aan de Olympische Spelen. Hij eindigde bij de zwaargewichten op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats met een totaal van 487,5 kilogram.  (drukken 160,0 kg; trekken 140,0 kg; stoten 187,5 kg). Zelf woog hij toen 127,5 kg. De in Delft geboren sportman woonde in Nootdorp. Van der Kruk verbeterde als gewichtsheffer in de jaren ‘60 meer dan dertig keer een Nederlands record. Hij werd vijfmaal Nederlands kampioen gewichtheffen en viermaal Nederlands kampioen kogelstoten. Het Nederlandse record van 17,09 meter was jarenlang in zijn bezit.

Begonnen bij Excelsior
Van der Kruk begon met sport bij de Christelijke Gymnastiek Vereniging Excelsior in Delft. Hij was veertien jaar toen hij overstapte naar de Delftse Krachtsportvereniging Sandow. Daar begon hij met gewichtheffen. Hij werd twee keer jeugdkampioen van Nederland bij het gewichtheffen. Hij werd ook een keer nationaal jeugdkampioen bij het Grieks-Romeins worstelen. Als zestien jarige werd hij lid van Atletiekvereniging AV ’40. Daar ging hij zich ook bezighouden met kogelstoten en discuswerpen. Ook in het kogelstoten veroverde hij twee nationale jeugdtitels.

Ook bondscoach en bestuurder
Van der Kruk was later bondscoach van de nationale selectie van gewichtheffers, voorzitter van de Krachtsportbond en directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken, de voorloper van de huidige Dopingautoriteit. Piet van der Kruk werkte ook voor sportkoepel NOC*NSF en was tot 2016 tv-commentator op Eurosport bij de sport gewichtheffen. In 1997 werd hij benoemd tot erelid van Krachtsportbond.